28 November, 2013

Cercetării de la Duke University colectează energie din... aer

O descoperire uimitoare a celor de la Duke University convertește semnalul wireless în electricitate, iar pe viitor se speră că energia va putea fi colectată din mai multe surse, chiar și din undele sonore.

Sursă foto: Duke’s Pratt School of Engineering
Sistemul wireless este deja înțeles de mai toți cei care îl utilizează: un echipament care convertește semnalul de Internet în unde radio pe care ulterior le emite pentru a putea fi receptate de o placă de rețea wireless. Dar ce se întâmplă cu undele nereceptate, cu cele rătăcite? Unde merg? Ei bine, aceasta a fost o întrebare pe care și-au pus-o și cercetătorii de la Duke University. Dar dacă, în cazul unui om simplu, această întrebare naște cel mult o curiozitate care se va dori satisfăcută prin câteva căutări pe Google, eventual prin unele cărți tehnice, pentru acești cercetători întrebarea a dus la crearea unei echipe de cercetare care a dezvoltat un echipament ieftin care poate să colecteze semnalele microunde și să le convertească în energie electrică.

Dispozitivul de colectare a microundelor funcționează similar cu sistemele fotovoltaice de convertire a luminii în energie electrică. Totuși, performanța o reprezintă faptul că dispozitivul de la Duke University colectează microunde de la aproape orice dispozitiv care emite wireless, inclusiv sateliții. „Munca noastră reprezintă o simplă și ieftină abordare a colectării energiei din câmpul electromagnetic”, a spus Steven Cummer, profesor de inginerie electrică și tehnică de calcul, într-o declarație. „Frumusețea acestui design constă în faptul că blocurile de bază sunt independente și, de asemenea, complementare. Se pot pur și simplu asambla mai multe blocuri pentru creșterea cantității de energie colectată”. Dispozitivul de colectare a energiei ar putea fi adaptat pentru a fi integrat cu smartphone-urile sau cu aparatele de fotografiat digitale, pentru a se încărca singure și independent de o sursă de curent. De asemenea, aplicabilitatea s-ar putea extinde la zonele rurale care nu au acces la rețeaua convențională de energie electrică.
Dispozitivul a fost creat de studentul Allen Hawkes, asistat de Alexander Katko, licențiat al Duke University, împreună cu Steven Cummer. Echipa a reușit să colecteze energia de la mai multe surse cu ajutorul unor conductori din fibră de sticlă și din cupru. În număr de 5, acest ansamblu a fost capabile să capteze și să convertească energie de 7,3 V. Un încărcător USB pentru echipamente electronice mici furnizează în jur de 5 V.

Eficiența de conversie a acestui dispozitiv este de 38,6%, similar cu cel al celulelor fotovoltaice. „Ne dorim să atingem cea mai mare rată de conversie posibilă”, a declarat Hawkes. „Până acum eficiența era undeva între 6% și 10%, dar cu acest nou design putem crește conversia în mod dramatic, la aproape 37%, care este comparabilă cu cea a celulelor fotovoltaice”.

No comments:

Post a Comment